2012. dec. 10.

~12.~ Mézeskalács recept


Sziasztok!

Mivel nagyon szeretek sütni-főzni, ezért hoztam nektek egy újabb receptet, a sushi-s után:) Gondolom, hogy már sok háztartásban elkezdődtek az előkészületek Karácsonyra, beleértve a sütést is, hisz ezek nélkül nem is olyan igazi az ünnep. Számomra a Karácsony fogalma magában hordozza azt is, hogy kipukkadásig eszem magam:D –persze nem csak erről szól számomra az ünnep, félreértés ne essék, bár szerintem mindenki tudja, hogy ilyenkor finomabbnál-finomabb ételeket kapunk és rengeteg féle sütiből is válogathatunk –akár otthon, akár vendégségben. Sajnos betegesen imádom az édességeket, szóval nálam nem telhet úgy el Karácsony, hogy ne sütnék mézeskalácsot. A családban csak én állok elválaszthatatlan kapcsolatban a cukorral (bár nem kéne), így szinte egyedül eszem meg az összeset… Íme a jól bevált isteni finom mézeskalács receptem: 


Hozzávalók:
~ 500 g búzaliszt
~ 125 g porcukor
~ 10 g (tömény) kakaópor
~ 250 g méz
~ 100 g margarin
~ 1 db tojás
~ 1 csomag sütőpor
~ 1 csipet só
~ fél csomag Mézeskalács fűszerkeverék (8 g) - Ha nincs otthon külön erre fűszer, akkor: ~5 g fahéj, 4 g szegfűszeg, 5 g gyömbér (ezeknek mind őröltnek kell lenniük)

A díszítő cukormázhoz:
~ 2 db tojásfehérje
~ 500 g porcukor
(valamint ha színezni is szeretnétek, akkor külön kell hozzá venni ételfestéket. Én a rózsaszínt mindössze 1-2 csepp piros ételfestékkel értem el, amit a Match-ban vettem 400 forintért)


Elkészítés:
1. lépés: A száraz hozzávalókat keverjük össze (liszt, cukor, kakaópor, sütőpor, só, fűszerek)

2. lépés: Ha jól összekevertük őket, akkor hozzárakjuk a mézet, a tojást és a margarint felolvasztva.

3. lépés: Összegyúrjuk a tésztát, ezután már csak ki kell nyújtani, és a különböző formák segítségével kiszaggatni a tésztát. Egy tepsin előmelegített sütőbe tesszük a mézeskalács formákat, ezeket 160 fokon kb 5-10 percig sütjük – vigyázni kell, mert hamar odaég, így érdemes közbe megnézni/megkóstolni egyszer.

4. lépés: Végül a kihűlt formákat a tojásfehérjés-porcukros mázzal ízlés szerint kidíszítjük.
Én ilyen díszítést csináltam:)


Tavaly mézeskalács házat is készítettem, ami még most is a polcomon van. Kivételesen kibírtam, hogy ne egyem meg:)
  Nézzétek, az ilyen lett:
Hogy tetszik Nektek?

 ->FACEBOOK<- 


K.

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Blogger Template Created by pipdig